keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Route 66: Petrified Forest National Park ja Painted Desert

Odotin todella paljon Arizonan osavaltiossa sijaitsevan Petrified Forest National Park ja Painted Desert -alueen näkemistä. Kyseessä on luonnonpuisto, jonka läpi pystyy ajamaan autolla (aika jenkkiä). Osasta pysähdyspaikoista kiertää pieniä kävelyreittejä ja lisäksi matkalla on monia muita pysähdyspaikkoja. Alueen kartan saa mukaan lippuluukulta ja sisäänajo maksaa $10.


Route 66 on aikoinaan mennyt luonnonpuiston lävitse ja siitä on muistona autonromu reitin alkupäässä. Puisto tekee nykyisin siis koukkauksen route 66 reitiltä, mutta ehdottomasti suosittelen sen kautta ajamista.

 

Luonnonpuiston silmänkantamattomiin jatkuvat polveilevat kumpareet ovat muodostuneet miljoonien vuosien saatossa, ja niitä ovat muokanneet tulivuorenpurkaukset, maanjäristykset, tulvat ja eroosio, luoden hiekkakiveen ja saveen kauniit värikerrostumat ja muodot. Puistosta on löydetty kalliomaalauksia ja merkkejä vanhasta asutuksesta. Maisemat olivat uskomattoman upeat - minä ihastuin.


Petrified Forestin puolella pääsee ihastelemaan n. 225 miljoonaa vuotta vanhoja kivettyneitä puunrunkoja lähietäisyydeltä. On jokseenkin vaikea uskoa että tässä kuivassa hiekkamaassa on joskus ollut sakea metsä. Fossiilipuunrungot olivat jotain mitä en ollut ennen nähnyt ja ne todella tekivät vaikutuksen.


Alueelta on löydetty myös dinosaurusten fossiileja, National Parkin alueella on elänyt n. 200-250 miljoonaa vuotta sitten ainakin krokotiilimainen phytosaurus, mutta myös kahdella jalalla käveleviä pienempiä dinoja.

Reitin molemmissa päissä on kauppa ja loppupäässä on myös museo, jossa on nähtävillä puistosta löytyneitä dinosauruksen luita. Minä saan aina poikaystäväni kanssa keskustelun aikaiseksi dinosauruksista ja niiden elinajasta. On niin uskomatonta, että siitä on oikeasti 220 miljoonaa vuotta, kun dinosaurukset ovat täällä tallustaneet. Se on pitkä aika se!


Näiden maisemien vuoksi pieni kiertotie maksoi vaivan. Meillä meni puistossa aikaa noin 2-3 tuntia. Paikka on todella näkemisen arvoinen ja minuun tämä vetosi. Luonnon monimuotoisuus on uskomattoman ainutlaatuista.

Ajo-ohje: sijainti on noin 50 mailia New Mexicon rajalta, Arizonan puolella. Aja moottoritietä I-40 pitkin, kunnes oikealla puolen tietä tulee vastaan liittymä exit-311 (Petrified Forest National Park). Ajoreitti kulkee Painted Desertin ja Petrified Forestin läpi, ja lopulta liityt takaisin moottoritielle Holbrookin kaupunkin kohdalla.

Lisätietoja ja aukioloajat: www.nps.gov/pefo/index.htm

2 kommenttia: