perjantai 8. helmikuuta 2013

Nordkapp 71°10'21"N

Palaan hetkeksi kesämatkan tunnelmiin ja jaan teidän kanssa tunnelmia Nordkapista. Matka sinne ja takaisin oli uskomaton.. ja välillä vieläkin mietin kävinkö siellä oikeasti.

71°10'21"N

Nordkapp on Magerøyan saarella sijaitseva kunta Finnmarkin läänissä Pohjois-Norjassa. Kunta on nimetty kuuluisimman paikan Norkappin mukaan. Nordkapp on Huippuvuoria lukuun ottamatta Norjan ja samalla myös Manner-Euroopan pohjoisin maanteitse saavutettava paikka Pohjoisen Jäämeren rannalla.

Nordkappiin mentäessä matkalla on monta tunnelia, joista suurin on Norjan mantereen ja Mageroyan-saaren yhdistävä tunneli, joka kulkee Jäämeren alitse. Tämä tunneli on avattu kesäkuussa 1999 ja tunneli on 6,9 kilometria pitkä. Tunnelin rakentaminen maksoi aikanaan noin miljardi Norjan kruunua ja tunnelin valmistuttua tunnelimaksuja perittiin useita vuosia rakennuskurstannusten kattamiseksi. Kesäkuussa 2012, kaksi vuotta etuajassa, kulut tulivat katetuiksi ja tunnelimaksut poistuivat. Tämä oli tietenkin mukava tieto, sillä matkustimme heinäkuussa 2012. En ollut ennen matkaa koskaan aikaisemmin ajanut pitkissä tunneleissa ja minut todellakin yllätti se miten kapeilta, pimeiltä ja pitkiltä tunnelit tuntuivat. Onneksi niihinkin kuitenkin tottui.

Valoa tunnelin päässä. Tunnelit tekevät monesti lopussa pienen mutkan jottei päivänvalo häikäsisi kaukana tunnelissa olijaa.

Matkalla maisemat ovat upeita! Tiet tekevät välillä jyrkkiä kurveja ja putoavista kivistä varoitellaan. Ajaminen vaatii keskittymistä ja ennakointia. Erityisesti mieleeni on jäänyt vähän ennen Nordkappia ollut tienpätkä, jossa oli menossa kunnostustyöt: rotko, ei kaidetta, kaivinkone toisella kaistalla, näkyväisyys huono. Silloin hirvitti, mutta siitäkin selvittiin.

Kallion rinteellä.

Olimme suunnitelleet yöpymämme teltassa, mutta minulla oli kurkku kipeänä, auton lämpömittari näytti +5 astetta ja Jäämereltä kävi melkoinen viima, joten päätimme vuokrata mökin. Ensimmäinen mökkikylä oli täynnä, toisessa oli yksi huone vapaana. Matkapäiväkirjan mukaan yö Midnattsol campingilla maksoi 500 kruunua, mutta tilanteen huomioon ottaen vaihtoehto tuntui ehdottomasti parhaalta. Yön aikana kurkkukipu parantui. 
 
Näissä mökeissä oli kaksi huoneistoa samassa. Huoltotilat olivat kaikille yhteiset ja sijaitsivat erillisessä rakennuksessa. 

Seuraavana päivänä vierailimme Nordkapin kärjessä, jossa vierailee noin 200 000 turistia vuosittain. Kärkeen, jossa Nordkapphallen ja näköalatasanne sijaitsevat, meneminen on maksullista. Nordkapin kalliojyrkänne on 307 metriä korkeudella vedenpinnasta.


Nordkapissa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa. Me emme tätä tienneet, vaikka pari päivää Norjassa olimme jo olleet.. ja tilanne valkeni meille vasta, kun Norkapphallenin ovi ei auennutkaan silloin kuin piti vaan tunnin kuluttua. Ilmankos maksuluukun poika katsoi meitä hieman kummissaan.

Nordkapphallen

Nordkapphallen on osittain rakennettu kallion sisälle. Hallenista löytyy ravintola, kahvila, matkamuistomyymälä, ekumeeninen kappeli, näyttelytiloja, elokuvateatteri, näköalatasanne sekä maailman pohjoisin postitoimisto. Elokuvateatterissa esitetään Nordkapin eri vuodenajoista kertovaa elokuvaa ja ravintolassa tarjoillaan paikallisia ruokia. 

Ekumeeninen kappeli.

Ruoka oli oikein maukasta (taisi meillä myös olla melkoinen nälkä).

Nordkapphallenin sisältä on hyvät näkymät Jäämerelle.

Vuonna 1988 seitsemän eri maailmankolkasta tullutta lasta oli viikon Nordkapissa ja he suunnittelivat nämä kiekot jotka symboloivat yhteistyötä, ystävyyttä, toivoa ja leikkiä.  "Löydä riemu Toffifeen".. ja Anna. ;)

Aika Nordkapissa sujui nopeaan ja olisi sinne voinut jäädä pidemmäksikin aikaa. Nordkapphallenin lippu taisi olla voimassa kaksi päivää. Ilma oli pilvinen ja viileä.. eli se kuuluisa Nordkapin keskiyön aurinko jäi kokematta.

Päivän mittaan ihmisvirta lisääntyi.

Se oikeasti Euroopan pohjoisin paikka sijaitsee Nordkapin lähellä. Pohjoisimman paikan nimi on Knivskjelodden ja se sijaitsee Nordkapista muutaman kilometrin pohjoiseen samalla saarella, mutta sinne pääsee vain jalkaisin. Vaellusreitti lähtee noin 7 km ennen Nordkappia olevalta levähdyspaikalta ja 8 kilometria pitkä vaellusreitti on hyvin haastava. Matkaan on syytä varata päiviä ja on myös hyvä varautua äkillisesti muuttuviin sääolosuhteisiin. Knivskjelodden houkutteli meitä, mutta kylmän ilman takia me päätimme jättää vaellusretken väliin.

Näkymä sinne oikeasti pohjoisimpaan paikkaan! 

Aikasekaannus pelasti meidät tästä ruuhkasta joka oli portilla meidän pois lähtiessämme.

Paluumatkalla Jäämeren vesi houkutti, mutta tällä kertaa uinti jäi kuitenkin väliin.

Suosittelen Nordkappia matkakohteena. Matka sinne ja takaisin on upea, puhumattakaan siitä miten hienoa on seistä ja katsellä edessä olevaa loputonta Jäämeren aavaa. A place to see before you die.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti