tiistai 28. kesäkuuta 2016

Huoli nimeltä luomi

Minun kesäkuuni on täyttänyt huoli ja kirjoitan siitä nyt merkinnän, koska haluan jakaa kokemuksen.

Huoli alkoi kesäkuun toisella viikolla, kun huomasin solisluun päällä iät ja ajat olleen luomen alkaneen punoittamaan. En ollut siitä niin kovin huolissani, sillä luomi näytti samalta kuin aiemminkin lukuunottamatta punoitusta. Kerroin ja näytin sitä kuitenkin vanhemmilleni, jotka olivat sitä mieltä, että ehdottomasti se pitää poistaa. Huoli lisääntyi.

Punoittava luomi. Motivaatiovalas tsemppaa taustalla. :D
Varasin ajan yksityislääkäriltä ja sainkin sen seuraavalle viikolle vajaan viikon päähän. Minulla on ollut monta vuotta sairaskuluvakuutus, jota en ole juuri aiemmin tarvinnut. Nyt se vakuutus helpotti ainakin tätä prosessia ja leikkausaika hoitui nopeasti. Kiirehtimään minut sai myös häät, joihin oli leikkaushetkellä aikaa vajaa kaksi kuukautta. Olen melko paljon kärsinyt häästressistä, eikä tilannetta helpottanut pelko luomesta ja huoli siitä, millaiset arvet leikkauksesta jää.

Jännitin leikkausta. Luomien leikkaus sattui hieman tai siis puuduspiikit olivat kivuliain osa prosessia. Solisluun päällä olleen luomen lisäksi lääkäri poisti myös rinnassani selvästi kohollaan olleen luomen, josta olin jo aiemmin ollut hieman huolissani ison koon ja ulkonevan muodon vuoksi. Molempiin sain tikit, joita piti pitää viikon. Leikkauksen jälkeen tikkien ja haavojen päälle laitettiin haavateipit. Toisen teipeistä vaihdoin muutaman kerran, toiseen en koskenut koko viikon aikana. Solisluun arpi näytti heti hyvältä, rinnan arpi hieman vuosi ja oli kipeämpi. Kipu helpotti saman tein, kun sain tikit pois. Tikkien kanssa vältin hikiliikuntaa ja saunomista.

Sitten tämä piinaava odotus, onko luomet hyvänlaatuisia vai eivät. Näytteet lähetettiin patologille ja tulokset luvattiin kahden viikon kuluessa. Lääkäri lupasi soittaa, jos on jotain erityistä ja lähettää kirjeen jos taas ei ole mitään. Siinäpä sitten paniikissa odotin ja googletin ihmisten kertomuksia. Onneksi löysin myös onnistumiskokemuksia. Halusinkin saada mahdollisimman paljon tietoa, sillä minun on helpompi kestää ikävät uutiset, jos tiedän jo vähän valmiiksi jatkotoimenpiteistä. Aina kun puhelin soi, säikähdin. Näin muutaman unen peräkkäisinä öinä, jossa lääkäri soitti ja kertoi ikävistä tuloksista. Hämmennyin, kun poikaystäväni kertoi nähneensä saman unen. :(

Kirje tuloksista tuli vasta yhden viikon ja kuuden päivän jälkeen ja olo oli todella helpottunut, kun kirjeessä luki "poistetut luomet olivat hyvänlaatuisia, jatkohoitoja ei tarvita".

Huolessa ja epätietoisuudessa eläminen on todella tuskaista ja ikävää. Ehdottomasti suosittelen näyttämään lääkärille, jos luomet epäilyttävät, ja poistattamaankin, sillä prosessina luomen poisto ei ole kovin suuri juttu. Isoimpana ja vaikeampana asiana pidin itse tätä henkistä puolta. Miten saada pidettyä itsensä kasassa epätietoisuuden ja huolen keskellä. Ainakin asiaa auttaa nopea toimiminen ennemmin kuin viikoiksi murehtimaan jääminen, että leikatako vai ei.

Odotusaikana yritin rauhoitella itseäni, että jos luomissa olisikin ollut poikkeavuutta niin ainakin ne ovat nyt poissa ja jatkohoito hoidetaan lääkärin ohjeen mukaan. Yritin myös ajatella tutkimuksia hyvänä asiana, ainakin asian hoitamiseksi tartutaan ajoissa, jos on tarve. 

Kaksi päivää tikkien poiston jälkeen
Ilmeisesti lähes kaikki lääkärit poistattavat luomia, mutta erikoislääkäreitä suositellaan, jos luomi sijaitsee näkyvällä paikalla. Minun luomet leikkasi plastiikkakirurgi, jolle sattui olemaan juuri sopiva aika, vaikka en asiaan isommin kiinnittänyt huomiota. Ensimmäisen kerran olin myös tosi kiitollinen sairaskuluvakuutuksesta, joka mahdollisti yksityissairaalan käytön ja nopean toiminnan.

Leikkauksesta on nyt kulunut kaksi viikkoa ja arvet näkyvät, mutta eivät nyt kuitenkaan niin paljoa kuin ennalta pelkäsin. Olen levitellyt niihin Bepanthenin arpivoidetta.. Jospa siitä edes vähän olisi apua. 

Onneksi loppu hyvin, vaikka säikähdinkin todella. Minulla on vaalea iho ja olen käyttäny vuosia +50 suojakertoimista aurinkovoidetta, vaikka viime aikoina toisinaan myös vain 30 suojakertoimistakin. Ainakin nyt näiden luomihuolien kanssa päätin taas satsata siihen 50:seen voiteeseen ja levitellä sitä vieläkin useammin. Olen taas onnellisesti se vaalein kalkkilaivan kapteeni ja jätän ruskettumishaaveet muille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti