maanantai 1. helmikuuta 2016

Route 66: The Getty Center

The Getty Center on Tripadvisorissa Los Angelesin "näe ja koe" sijalla 1. Pitihän meidänkin siis nähdä ja kokea tämä paljon kehuttu paikka.

Ajoimme kohteeseen Hollywoodista Beverly Hillsin läpi ja minä tietenkin olin koko ajan valppaana hienoille taloille ja julkkiksille. Hienoista taloista näimme lähinnä hienot portit ja hyvin hoidetusta pihasta siintävän talon katon. 

 

The Getty Centeriä emme löytäneet ensimmäisellä yrittämällä. Meillä oli osoite ja HERE maps ohjasi meidät pikkukadulle keskellä vuoren rinnettä. Lopulta edessämme, lähes kohteessa, oli kyltti "no Getty entrance, Stop-GPS wrong". Ilmeisesti emme olleet ainoita, jotka olivat ajaneet harhaan oikealla osoitteella. Otimme kyltistä uudet koordinaatit ja aloitimme uuden suunnistuksen. En nyt neuvo tarkemmin koordinaatteja, jotta en ohjaa ketään harhaan, mutta sen totean, että Getty Center ei sijaitse pikkuteiden varrella asuinrakennusten keskellä. Jos maisema alkaa näyttämään samalta kuin alla olevassa kuvassa niin hyvin todennäköisesti olet väärässä paikassa. Kannattaa todella tarkkaan tutkia reitti ennen kuin lähtee etsimään kohdetta.


Getty Center sijaitsee vuorilla, mutta perille kohteeseen ei pääse autolla. Vuorien alapäässä on parkkihalli, joka on maksullinen ja johon on pakollista pysäköidä, jos on liikkeellä autolla. Parkkihallista menee ilmainen "juna" ylös kohteeseen. Getty Centeriin on ilmainen sisäänpääsy parkkihallimaksua lukuunottamatta (joka muistaakseni oli jotain $10 luokkaa per auto).

Getty Centerin alueella voi liikkua vapaasti. Ravintoloita ja kahviloita on useampia. 


Alunperin Getty museo sijaitsi Joan Paul Gettyn kotona. Getty rakennutti kopion italialaisesta huvilasta kotiinsa ja näin laajensi museota. Gettyn kuoltua vuonna 1976, koko omaisuus luovutettiin Getty Trust säätiön tarkoituksiin. Kokoelmaa varten haluttiin rakennuttaa kunnon paikat ja näin rakennettiin Getty Center ylös Santa Monican vuorille. Getty Center on avattu joulukuussa 1997 ja sen rakentamiseen arvioitiin kuluvan 350 miljoonaa dollaria, mutta todellisuudessa siihen kului 1,3 miljardia dollaria. Paikka on tunnettu arkkitehtuurista, puutarhasta ja näkymästä yli Los Angelesin. Museossa on nähtävillä 1800-luvun tai sitä aiempaa Eurooppalaisia maalauksia, piirroksia ja veistoksia sekä 1800- ja 1900-luvun amerikkalaista, aasialaista ja eurooppalaisia valokuvia. Museossa on myös useita vaihtelevia näyttelyitä. Getty Centerissä käy 1,3 miljoonaa kävijää vuosittain.


Kiertelimme niin ulkoalueita kuin sisätilojakin. Sisätiloissa oli lähinnä taidetta ja joitain huonekaluja. Erityisesti taide oli ihan näkemisen arvoista. Taide oli hyvinkin ranskalaista ja turisteista 80 % oli Aasialaisia. Rakennukset itsessään kaikessa yksinkertaisuudessa ovat kauniita niin sisältä kuin ulkoakin.

Ulkoalueista pidin paljon, puutarhat olivat siistit ja mietityt sekä maisemat olivat upeat. Ilma oli vain todella kuuma eli pelkkä ulkona oleminen vaati meiltä isoja ponnisteluja. Söimme myös Getty Centerissä ja ruoka oli oikein maukasta. Paikka vaikutti siltä, että sinne kulttuurin pariin olisi voinut hyvinkin unohtua päiväksi. Ei siis kannata mennä Getty Centeriin kiireellä, vaan varata riittävästi aikaa kiertelyyn ja tutustumiseen.

Getty Center lisätietoja: www.getty.edu/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti