lauantai 22. joulukuuta 2012

Piparilinna

Yksi lempi jouluvalmisteluni on piparitalon leipominen. Olen leiponut piparitaloja lapsesta saakka.. ja yleensä minulla on pitkin vuotta mielessä erilaisia vaihtoehtoja millaisen talon voisin jouluna leipoa.

 
Tänä vuonna piparitaikinaa leivoin huimat 3kg, mikä taitaa olla ennätykseni kerralla leipomisessa. Kaikki taikina ei kuitenkaan mennyt piparitalon osiin vaan leivoin lisäksi myös pipareita.

 
Kuorrutteen tein itse kananmunan valkuaisesta ja eri värisistä tomusokereista ja koristeena käytin karkkeja ja nonparelleja. Pipareiden ja piparitalon osien koristelu vei yllättävän paljon aikaa ja perinteisesti lopuksi mietin onko kuorrutetta enemmän minussa vai pipareissa.

 
 Tänä vuonna valitsin piparitalon mallin Ylva Normanin & Eva Granen kirjoittamasta kirjasta Piparkakkutalot. Kirjassa on hyvin selkeät ohjeet ja kaavat. Myös malleja on monipuolisesti huvilasta majakkaan ja funkistalosta ulkohuusiin. Itse tein Ritarin linnan, missä todellakin oli haastetta.. enkä suosittelisi sitä aivan aloittelijalle. Kyseistä kirjaa sen sijaan voin lämpimästä suositella kaikille piparitalojen ystäville!

 
Piparilinnaan kuului osia useampi kymmenen eli kokoamisen aloittaminen vaati tavallista enemmän ohjeiden lukemista ja osien lajittelua.

 
Liimasin osat kiinni sulalla sokerilla, mikä todellakin on tosi kuumaa. Toisinaan osien yhteensovittaminen aiheutti päänvaivaa, mutta onneksi myös niitä kompromissejä löytyi.

 
Valmista tuli!

Kaksi yötä jouluun on. Niin se aika rientää.  

10 kommenttia:

  1. Voi hyvää päivää mikä linnotus :P Ja mitkä koristeet! Tohon on varmasti saanu menemään koko päivän. Enää tuo kirjassa kuvattu lohikäärme jäi puuttumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivä siihen menikin, ja vähän toistakin. Tosiaan, lohikäärme jäi leipomatta. :)

      Poista
  2. Piparilinnaan voisi muuttaa vaikka asumaan. Aivan ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän sinne melkein voisi. Mukavaa että pidät. :)

      Poista
  3. onko sinulla näiden kaavat ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kaavat löytyvät Ylva Normanin & Eva Granen kirjoittamasta kirjasta Piparkakkutalot. Kannattaa tutkia jos löytyisi ko. kirjaa vaikka kirjastosta tai kirjakaupasta.

      Poista
  4. Haluaisin koitta tehdä tommosen, koska se näyttä hienolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno se onkin ja oli aika iso homma tehdä. :D

      Poista