torstai 1. marraskuuta 2012

Lapsuuden suosikkimatkakohde


 

Lapsuuteni yksi suosikkimatkakohteista oli Ähtärissä sijainnut Mini-Suomi. Muistan käyneeni siellä useamman kerran perheeni kanssa, jolloin yövyimme hotelli Mesikämmenessä ja päivä vietettiin Mini-Suomen lisäksi Ähtärin eläinpuistossa. Kerran vierailin Ähtärissa myös luokkaretken mukana.

Mini-Suomen puuhapuisto avasi ovensa vuonna 1984. Nimensä mukaan alue oli rakennettu muistuttamaan Suomea pienoiskoossa ja alue toimi lähinnä sponsorivetoisten toimintakohteiden avulla. Löytyipä sieltä esimerkiksi ydinvoimala, metsätalo, eduskuntatalo, vesivoimala, rajavartiolaitos ja ruotsinlaiva tax-free kauppoineen ja pallomerineen. Toimintaa oli teatterista pomppulinnoihin, vesitykeistä kullanhuuhdontaan, kotieläimistä mönkijöihin. Oma lempparipaikkani oli piparitalo, jossa sai keskellä kesää leipoa pipareita ja lopuksi sai vielä omat piparinsa paistettuna mukaan! Piparilaan johti tie ison piparimuotin lävitse, rakennus oli piparin muotoinen ja talosta poistuttiin liukumäkeä pitkin.


Mini-Suomi oli lapsiperheiden ja koululaisryhmien keskuudessa hyvin suosittu ja kukoistuksen suurimpina vuosina alueella vieraili parhaimmillaan jopa 200 000 kävijää. Kävijämäärät kääntyivät 1990-luvun lopulla laskuun ja Mini-Suomea kritisoitiin uudistumattomuudesta. 2000-luvun alkupuolella nimi vaihtui Santerin Seikkailumaaksi, kunnes vuonna 2005 Santerin Seikkailumaa päätettiin lakkauttaa kokonaan. Lakkauttamisen jälkeen osa sen toiminnoista siirrettiin eläinpuiston puolelle.

Vuosi sitten haikeana etsiessäni tietoa vanhasta suosikkimatkailukoneestani, löysin lukuisia kuvia hylätystä Mini-Suomesta. Mini-Suomi, siis Santerin seikkailumaa, todellakin hylättiin oman onnensa nojaan lopettamisen myötä. Kuvia autioituneesta puistosta voi katsella esimerkiksi näiltä sivuistoilta:
www.aikamatka.net/minisuomi.html
www.huvipuisto.net/unohdettu.html
https://picasaweb.google.com/Petroskoi80/MiniSuomiSanterinSeikkailumaaHtRi

Toivoen vielä kerran näkevän vilauksia tutuista paikoista, minäkin palasin entiseen suosikkikohteeseeni kesällä 2012. Golf-kenttä oli kuitenkin raivannut altaan pois vanhan ja ainoastaan eduskuntatalo, teatteri, metsätalo, rippeitä vesivoimalasta ja muutamasta muusta paikasta oli enää jäljellä. Tässä kuvia vierailulta.

Rajavyöhyke
Lampi, jonka rannalla vesitykit aikoinaan olivat.

Metsätalo
Vesivoimala
Vanha opastaulu
Imatran voimalaitoksen pienoismalli oli vielä tallella.
Eduskuntatalo
 
Teatterin torni ja teatteri
Teatterin rapistuneet portaat.



Sisällä teatterirakennuksessa näkyi vielä kuvia muumihahmoista. Ainakin 1990-luvun alussa siellä esitettiinkin juuri muumi esitystä - muistan kuinka pelkäsin sihiseviä hattivatteja!
Golf-kenttä valmistuu..

Vanhaa sulkeutuu, uutta aukeaa toisaalla. Onneksi muistot säilyvät. 


ps. Onko muilla muistoja kyseisestä kohteesta?

4 kommenttia:

  1. Jehna! Mäkin oon käynyt tuolla pari kertaa. Kerran äidin ja veljen kanssa ja kerran luokkaretkellä ala-asteella. Rakastin sitä piparitaloa <3. Muuta en sieltä oikein muistakkaan. En tiennyt, että se on nykyään tuossa kunnossa. Harmi :/. Mistähän löytyisi enää vastaavaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että myös sinä olet siellä käynyt. :) Vastaavaa opetuksellista puuhailu paikkaa ei taida enää olla.. ellei sitten Heureka ja Puuhamaa lueta samaan kategoriaan. Todella sääli, että paikka lopetettiin, mutta tosiaan.. kaikkea aikansa ja sitten jotain muuta.

      Poista
  2. Mini-Suomi on rakennettava uudelleen samoilla kohteilla ja vielä lisääkin juttuja sinne :')

    VastaaPoista
  3. Ne jotkut rakennukset on vieläkin tallella. Ilmeisesti tarkoituksella jätetty osa.

    VastaaPoista