keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Kaunis kirjasto

Helsingissä on valtavasti kauniita rakennuksia ja Rikhardinkadun kirjasto on yksi lempparini!


Kaartinkaupunginosassa Esplanadin puiston tuntumassa sijaitseva Rikhardinkadun kirjasto edustaa uusrenessanssia ja sen on suunnitellut suomalainen arkkitehti Theodor Höijer vuonna 1881. Höijer (1843-1910) on suunnitellut Helsinkiin myös mm. Ateneumin taidemuseon, Erottajan paloaseman ja Hietaniemen hautausmaan vanhan siunauskappelin.


Rikhardinkadun kirjasto oli valmistuessaan pohjoismaiden ensimmäinen yleinen kirjasto ja vastavalmistuneessa kirjastossa pidettiin vuoden 1882 säätyvaltiopäivien aatelittomien säätyjen kokoukset. Myöhemmin, 1920-luvulle, kirjastoon rakennettiin arkkitehti Runar Eklunfin suunnittelema lisäkerros ja kirjatornina tunnettu siipirakennus pihan puolelle. Vuosien mittaan rakennukseen on tehty muitakin muutoksia, joiden seurauksena se on menettänyt paljon alkuperäisestä ilmeestään.


Rikhardinkadun kirjasto toimi Helsingin pääkirjastona vuoteen 1986, ennen kuin uusi pääkirjasto avattiin Itä-Pasilaan. Rikhardinkadun kirjaston merkitys on sen pitkän perinteen ja keskeisen sijainnin ansiosta moniulotteisempi kuin yksittäisillä kirjastoilla yleensä.


Pidän siitä miten tämä kirjasto sijaitsee lähellä keskustaa, mutta kuitenkin hieman sivussa, rauhallisella kadulla. Rakennuksessa voi aistia vanhan tunnelman, katsella kauniita yksityiskohtia ja arkkitehtuuria. Kierreportaat johdattavat aina ylimpään kerrokseen asti ja kirjahyllyjen lomassa löytyy viehättäviä pikkuruisia nurkkauksia, jonne voi vetäytyä lukemaan lempikirjaansa. Kirjaston valikoima on laaja äänikirjoista tiedeteoksiin, musiikista aikakausilehtiin. Myös ulkomaisen kirjallisuuden määrä on verrattaen kattavaa. Lukusali sijaitsee rauhallisesti yläkerrassa ja siellä on myös nojatuoleja ja sohvia.


Mennessäni kirjaston lukusaliin reppu täynnä tenttimateriaalia, joudun välillä huomauttamaan itseäni opiskeluista, jotten liiaksi syventyisi ihailemaan kaunista ympäristöä. Nämäkin kuvat tuli otettua siinä tenttikirjojen lomassa..

Suosittelen vierailukohteena!

2 kommenttia:

  1. Mun suosikkitenttiinlukupaikka on kotisohva. Eri asia sitten, tuleeko siinä luettua niin kovin paljoa :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se. Itse tykkään välillä vaihtaa opiskeluympäristöä niin ei ehdi kyllästyä. Onneksi kirjastossa voi käydä muutenkin kuin opiskelemassa. :)

      Poista