maanantai 1. lokakuuta 2018

Taloyhtiösotkut - lopullisesti ohitse

Hieman yli vuosi sitten kirjoitin taloyhtiösotkuista, joihin jouduin kerrostalokotimme kautta (kirjoitus löytyy täältä: https://kissojenvaltakunnassa.blogspot.com/2017/09/taloyhtiosotkujen-jalkeen.html). Viime syksynä taloyhtiön hallitus vaihtui ja päävastuu taloyhtiöstä siirtyi minulle ja perheelleni. Silloin sotkut hieman helpottivat, vaikka kieltämättä kaikenlaista on tullut taas vuoden aikana koettua.

Asunnon myymistä olimme miettineet jo pidempään, onhan meillä jo hyvän aikaa ollut omakotitaloremontti kesken, ja lopulta juhannuksena laitoimme kerrostalohuoneiston myynti-ilmoituksen nettiin Etuoveen. Emme käyttäneet välittäjää ja meidän iloiseksi yllätykseksi asunto meni kaupaksi. Ilman välittäjää myyminen oli siis positiivinen kokemus ja voin rohkaista muitakin siihen. Etuoven palvelusta pystyy tulostamaan näyttöesitteen ja isännöitsijältä saa pyydettäessä isännöitsijäntodistuksen ja muut tarpeelliset paperit. Oman ilmoituksen tekemisessä koimme tärkeäksi hyvät kuvat (jotka otimme itse) ja pohjapiirroksen lisäämisen ilmoitukseen. Kauppakirjat teimme pankin juristin kautta.

Huoneisto siis myytiin ja elokuun loppupuolelta alkaen olemme asuneet evakossa odottamassa, että omakotitaloremonttimme vihdoinkin valmistuisi. Myymisen jälkeen hoidimme pikapikaa taloyhtiön tilikauden loppuun ja järjestimme yhtiökokouksen, joka oli siis viime viikolla. Siellä saimme hallituksen kanssa vastuuvapauden, uusi hallitus valittiin ja mikä parasta, me emme ole osa uutta hallitusta. Valtavan kokoinen kivi vierähti sydämeltä. Kerrostalosotkut ovat lopullisesti ohitse meidän osalta. Jipii!!


Asuminen tuossa kerrostalossa opetti minulle varmaankin enemmän kuin monet asiat pitkään aikaan. Tutkimme, opimme, teimme. Budjetti oli pieni, joten piti kääriä omat hihat. Tavoitteenamme oli säästöt ja niitä saatiin. Motivoivaa oli nähdä pienentynyt laskuvirta. Muilla asukkailla oli toiminnassamme sulateltavaa.. Melko usein meidän ovella lappasi porukkaa valittamassa asioista, osa ei edes niin asiallisesti. Toisinaan se tuntui pahalta, varsinkin kun hoidimme yhteisiä asioita ja asukkaat ja osakkeenomistajat lähinnä keskittyivät ikävään negatiivisuuteen.

Tässä muutama vinkki oman kokemuksen kautta muille kerrostaloasunnon omistamisesta haaveileville: Kannattaa olla todella tarkkana taloyhtiöiden kanssa. Jos +30 vuotta vanhassa taloyhtiössä ei ole juurikaan tehty remontteja, eikä taloyhtiön tilillä ole juuri yhtään rahaa, saattaa jossain olla hyvinkin vikaa. Ilman rahaa niitä remontteja ei tehdä ja jos niitä ei ole vielä edes harkittu (yhtään rahaa laitettu säästöön), niitä ei välttämättä myöskään lähitulevaisuudessa tehdä. Toisaalta voi tuntua hyvältä ettei remontteja ole edessä, mutta toisaalta juuri siinä voi olla se miina, kun remontit ovat ennen pitkää kuitenkin edessä. Suosittelen myös kysymään isännöitsijältä, paljonko kerrostalossa asuu vuokralaisia suhteessa omistajiin. Jos osakkeenomistajia ei juurikaan asu ko. talossa, se voi tietää ongelmia, sillä omistajia ei välttämättä kiinnosta muu kuin vuokratulot. Pidemmällä välillä se tietää ongelmia, jos ketään ei kiinnosta taloyhtiö, talo on käyttöiän päässä, juurikaan remontteja ei ole tehty ja yhteisellä tilillä ei ole juurikaan rahaa. Jos löydät tiesi taloyhtiön hallitukseen, älä odota saavasi vaivannäöstäsi kiitosta (toki poikkeuksiakin voi olla). Niin, ja kannattaa varautua, että yhtäkkiä ovellasi saattaa olla joukko ihmisiä kertomassa miten kaikki on ollut paremmin ennen sinun taloon muuttamistasi.

Päätin, etten muuta enää koskaan kerrostaloon. Toivon mukaan sellaista pakkoa ei enää ikinä tulisi. Onhan evakkoasunnossa hieman viileähköä, mutta yhtäkään päivää en ainakaan vielä vaihtaisi pois. Suurin osa meidän tavaroista on varastossa, mutta enpä juuri ole niitä kaivannutkaan. Omakotitaloon muuttaminen hieman jännittää. Onneksi se on kuitenkin oma. Jos emme siellä viihdy, hoidamme asiat niin että viihdymme ja mikä parasta, saamme itsenäisesti huolehtia omasta talosta ja hoitaa sen juuri niin kuin itse haluamme. Hmm, ehkä jo marraskuussa pääsemme omaan kotiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti