sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Tulevan kotimme uusi ulkovuori

Tulevan kotimme remontointiprojekti on ollut käynnissä jo 16 kk. Monen monta juttua on mahtunut siihen matkalle ja vielä tulee mahtumaan, ennen kuin kaikki on sisäänmuuttokunnossa. Ulkovuorilaudoituksesta on helppoa lähteä kirjoittamaan, kun se kohta talosta on jo lähes valmiina.


Talomme on rakennettu 1915 ja ulkovuoresta toinen pääty oli alunperin rapattu valkoiseksi ja toinen puoli laudoitettu punaiseksi. Kun aloitimme remontoinnin, emme tienneet tarkalleen mitä seinien sisältä löytyisi. Luulimme taloa kokonaan hirsitaloksi ja sen takia hieman kuumotti rappauksen alla olevien puiden tilanne. Lopulta rappauspuoli paljastui lähes kokonaan purueristetyksi lautapuoleksi ja lautajulkisivu puolella oli runkona hirret (lukuunottamatta yhtä nurkkahuonetta). Hirret olivat joistain kohdista sisäpuolelta mustat, mikä herätti epäilyksen, että hirret olisivat olleet alunperin savupirtissa ja mahdollisesti ne on siirretty muualta nykyiseen paikkaansa.


Kuukausien kuluessa talomme julkisivusta on väännetty kättä melkoisen monta kertaa. Oli hankalaa päättää, mitä tuolle rappaukselle tehdään: puun päällä se on riskirakenne, mutta toisaalta.. olihan se siinä melko kauan ollut ja merkkejä ongelmista ei ollut. Päätimme kuitenkin pudottaa rappauksen pois. Jos emme olisi sitä nyt tehneet, todennäköisesti olisimme seuraavat vuodet miettineet, että koska sen teemme.


Rappaus piikattiin alas ja aika tiukassa se rappaus olikin! Rappauksen sisältä löytyi tuplarimoitus ja punaiset laudat eli alunperin talomme onkin ollut kauttaaltaan punainen. Mahdollisesti rappauksella on haettu tuulensuojaa ja lisälämmöneristystä, sillä juuri rappauksen kohdalla purueristys oli paljon painunutta ja lähes olematonta. Rappauksen kautta ei ollut aiheutunut rungolle ongelmia, mikä oli hyvä tieto.


Lautajulkisivu oli vanhakseltaan "vanhaan malliin" rimoitettua. Halusimme pysyä uskollisena rimotukselle ja myös värille, joka valikoitui Virtasen maalitehtaan 4 öljyn laatumaalilla värissä Wanha punainen (https://www.virtasenmaalitehdas.fi/tuote/virtasen-4-oljyn-laatumaali/). Näytepurkin tilaus Wirtasen maalitehtaan sivuilta sujui ongelmitta ja varmisti meille värin sopivuuden. Maalia löytyi lähimmästä maalikaupasta ja aika monta purkkia sitä maalia tulikin haettua ja sudittua.


 Ennen maalaamista käsittelimme laudat Virtasen maalitehtaan homeentappajalla (https://www.virtasenmaalitehdas.fi/tuote/homeentappaja/https://www.virtasenmaalitehdas.fi/tuote/homeentappaja/). Homeentappajaa saimme kaupan päälle, kun olimme tilanneet näytepurkin ja ostimme vielä maalitkin samasta kaupasta. Homeentappajan sutiminen toisinaan hieman turhautti, sillä hieman epäilimme sen toimivuutta, mikä ei näy tässä ja nyt. Toivon mukaan vaivannäkö kannatti ja tulevaisuudessa näemme positiivisia tuloksia.

 

Homeentappajan sutimisen jälkeen laudat kuivuivat vähintään vuorokauden ja sen jälkeen maalasimme maalia pintaan. Melkoisen monta tuntia vietimme maalauspaikalla sutimassa. Kiitos lämpimälle poutaiselle kesälle..


4 öljyn laatumaali on öljymaalia, joka kuivuu hitaasti. Kuivuminen hieman aiheutti pään vaivaa, kun ei kuivunut ei ja märkien lautojen käsittely oli hieman sotkuista puuhaa. Vielä seinäänkin laitettaessa lautojen käsittely sai käsineet punaisiksi.



Oli mielenkiintoista nähdä hirret vanhojen lautojen alta myös ulkopäin.


Hirsien päälle laitoimme Huntonin tuulensuojalevyn (https://hunton.fi/tuotteet/seina/hunton-tuulensuojalevy/). Levy valikoitui nettikehujen perusteella. Vanhan talon vinoja seiniä jouduttiin myös koolaamaan aika paljon. Jätimme myös tuuletusraon tuulensuojalevyn ja ulkovuorilautojen välille.



Uusi ulkoverhous valmistui sivu kerrallaan. Vielä kuistin ikkunat ja pääovi odottavat toimitusta (nuo mustat levyt eivät siis jää kuistimme). Laudat olisi hyvä maalata vielä ainakin kertaalleen muutaman vuoden sisällä.

Uuden ulkovuorilaudoituksen myötä talostamme tuli yhtenäisen näköinen - tykkäämme kovin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti